tiistai 23. heinäkuuta 2013

Treenikuulumisia Tokon tiimoilta

Nalalla on ollut lomaviikko viimeviikolla kotirintaman kiireiden ja sairastelujen takia. Lomailun jäljet on ollut
nähtävissä koirasta hyperaktiivisuutena sekä keskittymiskyvyn puutteina.

Hieman jännittäen lähdin eilen uusien tuttavien kanssa kimppatreeneihin ja koiralle uuteen paikkaankin. Meistä ei kumpikaan, koira tai emäntä, ole näitä kimppatreenejä ennen harrastanut joten tilanne oli meille hieman jännittävä siltäkin kannalta. Koska toko-kokeissa on paljon näitä yhteisliikkeitä, on niitä varmasti hyvä vähän treenatakin.
Myös yksin treenatessa minulla on ollut vähän vaikeuksia keksiä miten treenit kokoaisin kun kukaan ei ole sanomassa mitä tehdään ja kuinka monta toistoa. Vähän samoin kuin kotijumpissa kun ei ole vetäjää joka huutaa pirteänä, että jaksaa jaksaa vielä viisi toistoa!

Nalalla nuo kotikoiran perusliikkeet alkaa olla omasta mielestäni hallussa. Nämä perusliikkeet on mielestäni niitä, jotka jokaisen koiran tulee osata ja totella viipymättä, vaikka kyseessä olisi pelkkä sohvakoriste.
Paikallaoloa ja luoksetuloa on treenattu siitä asti kun koira tuli taloon ja koira pysyy paikallaan, vaikka taloon tulee vieraita tai itse menen piiloon.
Perusasentoa on viilattu ja se sujuu kyllä, joskin joskus tarvii korjata hieman jos jää vinoon.
Seuraaminen Nalalla on aivan alkutekijöissään, mutta se onkin tarkoitus treenata kunnolla ja askelkerrallaan huolella kuntoon. Nalasta tulee kuitenkin metsästys- ja kisakoira (ehkä), joten tokoseuraaminen saattaa olla vähän haasteellista.
Maahanmeno sujuu kyllä, mutta ilman käsiapua saa välillä käskeä kahdesti ja toteutus on hidasta ja kyselevää, joten siinä on petrattavaa.
Nala myös meinaa mennä maahan heti kun sen jättää paikalleen, mutta taisin keksiä siihen lääkkeen eilen. Palkkalelun vilauttaminen nosti vireystilaa heti muutaman pykälän ja Nala pysyi istumassa.

Olen pistänyt merkille, että Nala tylsistyy helposti tokossa ja maltillinen nostattaminen on varmaan muutenkin paikallaan. Se tosin myös kiihtyy nopeasti kuin urheiluauto ja sen nyt tietää miten siinä ajotaidottomalle käy.

Aivan uutena asiana tutustuimme nyt myös ruutuun, jonka ajatus taisi kyllä mennä niin ohjaajalta kuin koiraltakin vähän ohi. Tällä nyt ei meidän tapauksessa ole mikään kiire, mutta täytyy alkaa kysellä siitä vähän sitten ohjatuissa treeneissä. Meillä on onneksi ”valmentaja”, jonka kanssa tunnen puhuvani niin sanotusti samaa kieltä, joten saadaan kyllä tähänkin mysteeriin selvyys aikanaan.

Luulen, että tokoliikkeiden saralta alamme seuraavaksi harjoittelemaan liikkeestä pysäyttämistä. Periaatteessa Nala tämänkin tehtävän hahmottaa, mutta sitä ei ole varsinaisesti treenattu ja siinä on epäröintiä. Haluan tehdä pysähtymisestä nopean ja ehdottoman, joten aikomuksena on käyttää ainakin alussa liinaa ja avustajaa tässä treenissä. Tämä on ollut jo pidempään aikomuksena, mutta muu elämä on ollut vähän hektistä taas ja syönyt aikaa koiraharrastukselta.

Kimppatreenit sujuivat kuitenkin hyvin, eikä Nala ottanut häiriötä uusista treenikavereista juurikaan ja käyttäytyi muutenkin itselleen tyypillisen mallikelpoisesti puolivuotiaaksi pennuksi. Aivan hyvin pystyi treenaamaan vähän vanhempien ja edistyneempien koirien kanssa. Ainoa mihin ei menty mukaan oli ryhmäseuraaminen. Seuraamista on kuitenkin harjoiteltu vasta vähän ja matkat ja käännökset olisi ollut meille vielä vähän liikaa. Häiriötreeninä Nalalle näyttää nyt toimivan paremmin pikkulinnut ja tuulessa pyörivät roskat ja karvatollot. Koirat ja ihmiset ei sitä haittaa.

Seuraavaksi taidetaankin kaivaa variksen- ja kaninraatoja pakkasesta sulamaan ja isäntä pääsee treenaamaan riistoilla metsästysjuttujaan. Monipuolisuuden nimissä.

Muoks. Avustajan sitoutuessa aidanpystytysprojektiin, kokeiltiin Nalan kanssa liikkeestä pysäytystä heittäen lelua taaksepäin ja homma toimi niin hyvin etten taidakaan tarvita liinaa ja avustajaa tähän. Siis huikkasin luoksetulossa seis ja heitin koiralle kopin lelulla. Yritin heittää oikeastaan lelun Nalan taakse, mutta olen onnettoman huono heittäjä. Kiitos vaan vinkistä kasvattajan suunnalle Orimattilaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti